Στις λεπτομέρειες έχασε την πρόκριση για το Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδας ο Φοίνικας Σύρου ΟΝΕΧ, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1 από τον Ολυμπιακό, σε ένα παιχνίδι εντυπωσιακό από άποψη θεάματος και παλμού, που θα μπορούσε να αποτελεί και τελικό και όχι προημιτελικό.

Παρότι προηγήθηκε 1-0 και στο μεγαλύτερο μέρος των σετ κυριαρχούσε, ο Φοίνικας χάρισε εύκολους πόντους στον Ολυμπιακό και δυστυχώς το πλήρωσε, παρότι έπαιξε καταπληκτική άμυνα σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Κομβικό αποδείχθηκε το γ’ σετ, στο οποίο ο Φοίνικας προηγήθηκε με έξι πόντους, το έχασε ωστόσο στο photo finish. Δεν παραιτήθηκε ωστόσο ούτε στο τέταρτο σετ, στο οποίο πάλεψε μέχρι τέλους, για να χάσει τελικά με τη μικρότερη δυνατή διαφορά. Κορυφαίος του Φοίνικα ο αρχηγός του, Κρίστιαν Φρομ, που έφτασε τους 21 πόντους.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη εκμεταλλεύτηκε το δυνατό του σημείο, το σερβίς, έχοντας 13 άσσους έναντι 6, ενώ Στερν και Ιντάλγκο είχαν από 20 πόντους.

Στην αγωνιστική δράση επέστρεψε ο Δημήτρης Τζούριτς, που είχε μείνει αρκετό καιρό εκτός, λόγω τραυματισμού.

Το παιχνίδι

Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα που βρήκε τον Ολυμπιακό να προηγείται 2-6 με τρεις άσσους -έναν του Στερν και δύο του Ιντάλγκο- ο Φοίνικας αντέδρασε άμεσα και απάντησε επίσης από το σερβίς, με τον Ιερεζουέλο για το 5-6. Ο Φρομ ισοφάρισε στο 8-8 και το παιχνίδι πήρε φωτιά. Με τον γερμανό ακραίο στο σερβίς να βάζει δύσκολα στην ερυθρόλευκη άμυνα και να κάνει με άσσο το 14-11, ο Φοίνικας έχτισε διαφορά τριών πόντων. Ο Ολυμπιακός μείωσε για το 15-14, δύο πόντοι του Παπαλεξίου έκαναν το 17-15, αλλά η ισοφάριση ήρθε στο 17-17 μετά από φάση διαρκείας. Οι δύο ομάδες με εντυπωσιακές άμυνες έφτασαν πόντο πόντο μέχρι το 22-22, ενώ οι διαμαρτυρίες και οι προσφυγές στο VAR ήταν συνεχείς μέχρι το τέλος, το οποίο ανήκε στον Φοίνικα, με επίθεση του Μιχάλοβιτς και μπλοκ του Παπαλεξίου, για το 25-23. Τον πρώτο του πόντο μετά τον τραυματισμό που τον κράτησε εκτός δράσης το τελευταίο διάστημα, πήρε ο Δημήτρης Τζούριτς με μπλοκ στο 22-21.

Ο Φρομ με τρεις πόντους έκανε το 3-0 στο ξεκίνημα του β’ σετ, η συνέχεια ωστόσο ήταν ισορροπημένη, με ένα προβάδισμα 2 πόντων για τον Φοίνικα. Από το 14-14 ο Φοίνικας πάτησε γκάζι και με τον αρχηγό του να οδηγεί την ομάδα στο σκοράρισμα, ανάγκασε τους αντιπάλους του σε λάθη, φτάνοντας στο 19-15 και στη συνέχεια με τον Μιχάλοβιτς στο 20-17. Το προβάδισμα όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό, αφού ο Ολυμπιακός εξαπέλυσε τη δική του αντεπίθεση, αρχικά με τον Παγένκ, με ένα μπλοκ και μία επίθεση και στη συνέχεια με τον Ιντάλγκο που γύρισε το παιχνίδι με τα σερβίς του και έφερε την ισοφάριση με 25-22.

Παρόμοια η εικόνα διαμορφώθηκε και στο γ΄σετ, στο οποίο και πάλι ο Φοίνικας μπήκε σε ρόλο οδηγού παίζοντας εντυπωσιακή άμυνα. Ο Μιχάλοβιτς έγραψε μετά από ωραία φάση το 10-6, ο Ιντάλγκο με άσσο μείωσε στο 12-9, αλλά ο Φρομ ανέλαβε δράση και συνέβαλε στο 17-11, τη μέγιστη διαφορά στο παιχνίδι. Τα εύκολα λάθη στη συνέχεια όμως έδωσαν περιθώριο στους αντιπάλους για αντεπίθεση και ψαλίδισμα της διαφοράς. Ο Φρομ με επίθεση και άσσο έκανε το 22-20, ο Στερν όμως απάντησε και με τρεις συνεχόμενους πόντους έφερε τον Ολυμπιακό πρώτο στο set ball. Με άσσο του Τράβιτσα γράφτηκε το 23-25.

Η μεγαλύτερη μάχη δόθηκε στο τέταρτο σετ, όπου οι δύο ομάδες πορεύτηκαν χέρι χέρι μέχρι το τέλος. Στο σετ αυτό ήταν ο Ολυμπιακός που είχε βραχύ προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια χάρη στον διαγώνιό του, Τόντσεκ Στερν. Μετά το 13-13 που ήρθε από τον Φρομ ο Φοίνικας προσπέρασε και πάλι με Φρομ και άσσο Μιχάλοβιτς για το 15-13. Όπως και στο υπόλο