Αναλυτική συνάντευξη για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο ελληνικό βόλεϊ και συγκεκριμένα στον Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ, έδωσε στο cyclades24 ο Γενικός Διευθυντής της ΟΝΕΧ, Βασίλης Σαββίδης.

Διαβάστε αναλυτικά:

Έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τότε που ο Βασίλης Σαββίδης ταύτισε την ζωή του με την κοινωνία της Σύρου. Στην αρχή σαν εργολάβος του Ναυπηγείου της Σύρου και από την ημέρα που περιήλθε στην ιδιοκτησία της ΟΝΕΧ έχοντας  την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή.

Ενδιάμεσα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του Ναυπηγείου αφού το κράτησε «ζωντανό» με την βοήθεια των εργαζομένων, όπως ο ίδιος λέει, σε μια περίοδο που το είχαν πνίξει τα χρέη της προηγούμενης ιδιοκτησίας και αυτό διευκόλυνε την μεταβίβαση στην ΟΝΕΧ και την τελική εξυγίανσή του, σε σημείο που σήμερα  να αποτελεί παράδειγμα και σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα ναυπηγεία της Χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί προσωπικά με την ομάδα του Φοίνικα όντας ένας από τους συνδετικούς κρίκους που συνδέουν  την ομάδα με την ΟΝΕΧ. Θερμός υποστηριχτής της έχοντας δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον όχι μόνο για την επαγγελματική αλλά και τα ερασιτεχνικά τμήματα, δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις  μας κάνοντας μια αναδρομή στο πως και με ποιες προϋποθέσεις προέκυψε η συμφωνία του Φοίνικα με την ΟΝΕΧ και ποιο είναι το μέλλον της.

Στην συνέντευξη που θα συζητηθεί εκφράζει μεταξύ των άλλων την πικρία για την συμπεριφορά κάποιων, προσκαλεί όσους αγαπούν την ομάδα να έλθουν κοντά της και εκφράζει την αισιοδοξία λέγοντας ότι «ο Φοίνικας Σύρου θα ταξιδέψει και φέτος και θα κυνηγήσει τα όνειρα των φιλάθλων του».

– Κύριε Σαββίδη τι συνέβη και πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την ομάδα μας;

Κύριε Σολάρη για να απαντήσω και να γίνω σαφής πρέπει να τα πάρουμε απ’ την αρχή.

Το 2019 με φώναξαν οι φορείς του τόπου, ο κ. Λειβαδάρας (Δήμαρχος), ο κ. Λεονταρίτης (Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης) και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσος.

Μου έθεσαν θέμα τη διάσωση της ομάδος διότι είχε πολλά χρέη και δεν μπορούσε να λάβει μέρος στο νέο πρωτάθλημα και μου είπαν χαρακτηριστικά ότι η ομάδα θα διαλυθεί χωρίς βοήθεια.

Η τότε διοίκηση μας είπε ότι χρειαζόντουσαν άμεσα καταβλητέα 150.000 € και μετά όλα θα ομαλοποιούνταν και η ομάδα θα έβρισκε το δρόμο της.

Το είδα θετικά διότι ο Φοίνικας είναι μια ιστορική ομάδα η οποία εκπροσωπεί το νησί σε εθνική κατηγορία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης υπήρχαν άνθρωποι που τη δημιούργησαν και σε μια διαδρομή περίπου 15 ετών στις εθνικές κατηγορίες  έβαλαν αγάπη, χρήματα και πολύ κόπο, όπως, ο κ. Παλιόπορτας και σε μικρότερη κλίμακα ο τωρινός πρόεδρος του ερασιτέχνη κ. Αντώνης Ρούσσος, ο κ Νίκος Ρούσσος, ο κ. Νικολούζος, ο κ. Αρβανίτης και πολλοί άλλοι που αγαπούν την ομάδα και τώρα αγωνιούν.

Τα μετέφερα όλα με θετική εισήγηση στον κ. Ξενοκώστα διότι το Ναυπηγείο δεν είχε τη δυνατότητα για τέτοια τεράστια ποσά. Χρειαζόταν η οικονομική υποστήριξη του ομίλου.

Το αντιμετώπισε θετικά και ξαναβρεθήκαμε όλοι μαζί, όπου και συμφωνήθηκε να δοθούν τα χρήματα υπό τύπου χορηγίας και κάθε χρόνο να δίνεται χορηγία για να λυθεί έτσι μια και καλή το πρόβλημα γι’ αυτή την ιστορική ομάδα.
Εδώ όμως θα ήθελα να σας πω ότι υπήρξαν επιτήδειοι οι οποίοι διέδιδαν ψευδώς ότι η ONEX έγινε ιδιοκτήτρια της ομάδας και έντεχνα έστρεφαν όλες τις απαιτήσεις επάνω στην ONEX.

Τα χρήματα που δόθηκαν για παλαιά χρέη, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της ομάδας, προφανώς και δεν έφταναν από τη στιγμή που όλοι οι χορηγοί απομακρύνθηκαν θεωρώντας ότι η ONEX είναι ο ιδιοκτήτης που πρέπει να πληρώνει. Αποτέλεσμα, μόνο για τη χρονιά που έκλεισε, με κάποια υπόλοιπα που θα δοθούν στον προσεχή μήνα, η ONEX να συμμετάσχει στην τελευταία σεζόν με το ιλιγγιώδες πόσο των 800.000 €.

Όλα τα παραπάνω έφτασαν το σύνολο των απαιτούμενων χορηγιών από την ONEX για τα 3 τελευταία χρόνια στο ποσό του 1.400.000 € και όπως καταλαβαίνετε, μην έχοντας το Ναυπηγείο τη δυνατότητα να δώσει τόσα χρήματα, το μεγάλο μέρος του ποσού το έχει διαθέσει ο όμιλος εταιρειών ONEX.

Λοιπόν, θα ήθελα να διευκρινίσω και να σας πω μια και καλή, ότι η ONEX είναι χορηγός και δεν είναι ιδιοκτήτης.

Ιδιοκτήτης είναι το νησί μας, οι οπαδοί της και όλοι αυτοί που την αγάπησαν 15 χρόνια τώρα και με την βοήθειά μας την έβαλαν στο κλαμπ των Μεγάλων του Ελληνικού Βόλεϊ.

Το μόνο που ζητήσαμε, εάν γίνεται να μας επιτραπεί, είναι να την αγαπήσουμε λίγο κι εμείς, όπως όλος ο κόσμος και αυτό φυσικά εάν το επιτρέπουν οι επιτήδειοι.

– Βγάζετε μια πικρία ή κάνω λάθος;

– Ναι, είναι πικρία διότι ακούγονται πράγματα αναληθή. Η ONEX είναι χορηγός πολλών ομάδων του νησιού σε διάφορα αθλήματα. Είναι χορηγός και σε πολλούς Συλλόγους διαφόρων  ιδιοτήτων, ακόμα και σε ανθρώπους που είχαν αποδεδειγμένα μεγάλη ανάγκη για λόγους υγείας κλπ. Ενώ όλα αυτά έγιναν με αγάπη και σεβασμό, έφτασαν οι επιτήδειοι να διαδίδουν ότι δίνουμε χρήματα για να επηρεάζουμε συνειδήσεις.

Σας διαβεβαιώνω κύριε, ότι όπου δόθηκαν χορηγίες, ήρθαν και μας βρήκαν. Δεν πήγαμε ποτέ εμείς να βρούμε κάποιον. Επί