All for Joomla All for Webmasters

Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΛΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 60 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Ο Νίκος Ζαλμάς μετά την λήξη της 2ης αγωνιστικής, επέστρεψε στη Σύρο για λίγες μόνο ώρες μαζί με την ομάδας μας, όπου είχε τη δυνατότητα να βρεθεί με τους παίχτες του, να τους πει τις τελευταίες οδηγίες και να τους χαιρετήσει.

Επίσης συναντήθηκε και με τον Ratco Pavlicevich, τον αντικαταστάτη του πλέον στην τεχνική ηγεσία του ΑΟ Φοίνικα Σύρου όπου του ανέλυσε την ομάδα με λεπτομερή περιγραφή, όλο τον τρόπο δουλειάς από 26/8 έως 20/10,καθώς και κάθε παίχτη ξεχωριστά δίνοντάς του μια ολοκληρωμένη εικόνα. Σε μία έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα αφού είχε σπεύσει η Διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο για να τον αποχαιρετήσουν, λίγα λεπτά πριν την αναχώρησή του, του ζητήσαμε να κάνει έναν απολογισμό της δίμηνης παραμονής του στο νησί.

 

“Από 1/8 όταν και επίσημα ανέλαβα καθήκοντα έως σήμερα νομίζω ότι έγιναν αρκετά βήματα τόσο για την στελέχωση της ομάδας όσο και για την οργάνωσή της. Αντιλαμβάνομαι το όλο εγχείρημα ως ένα project και όχι απλά ως μία θέση ευθύνης του α’ προπονητή της ομάδας. Σε συνεργασία πάντα με τη διοίκηση του συλλόγου δουλέψαμε αρκετά για την ανακαίνιση του γηπέδου, τη στελέχωση του staff, τη δημιουργία μίας εντελώς καινούργιας ομάδας και την οργάνωσή της.

Η φετινή χρονιά βρίσκει τον Φοίνικα με νέα διοίκηση, νέο προπονητή, εντελώς καινούργια ομάδα με μικρότερο budget και νέους στόχους. Όπως ήδη έχω δηλώσει μπορεί η παραμονή μου και η δουλειά μου να κράτησαν ΛΙΓΟ στο νησί όμως με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα ΠΟΛΥ. Ήταν μεν λίγο αλλά πολύ καλό και αξιοπρεπέστατο. Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχιστεί η δουλειά σε όλα τα επίπεδα η ομάδα όχι μόνο δεν θα κινδυνέψει αλλά ίσως καταφέρει να πετύχει πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που φανταζόμασταν το καλοκαίρι.

Ο Φοίνικας είναι μία ομάδα ενός μικρού – μεγάλου νησιού (όπως λέει και το πανό μέσα στο γήπεδο). Μπορεί να μην έχει την ιστορία παραδοσιακών μεγάλων ομάδων του κέντρου ή της συμπρωτεύουσας όμως γράφει την δική του ιστορία πάνω από 30 χρόνια εκ των οποίων τα τελευταία 10 στην Α1.     Για όλο αυτό λοιπόν το παρελθόν πρέπει όλοι να μνημονεύουν και να ευχαριστούν όλους εκείνους τους Συριανούς που μόχθησαν διοικητικά ή χορηγικά προκειμένου να φέρουν την ομάδα σε αυτό το επίπεδο ως τώρα. Ο Φοίνικας έχει παρόν το οποίο μέσω της σημερινής του διοίκησης και αγωνιστικής ομάδας προσπαθεί να σφυρηλατήσει σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικά και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο Φοίνικας σίγουρα θα έχει μέλλον αν η ομάδα αντιμετωπιστεί ως ένας βασικός φορέας διαφήμισης του νησιού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η ομάδα είναι συνδεδεμένη με το νησί και τους κατοίκους. Θα πρέπει να υπάρξει γενική συστράτευση με γνώμονα όχι μόνο την αγωνιστική επιτυχία αυτή καθ’ αυτή (όπως μπορεί να εκφράζεται μέσα στην κάθε αγωνιστική χρονιά), αλλά την εξωστρέφεια της ομάδος  τόσο σε υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες στο νησί  ( συνεργασία με Πανεπιστήμιο, με όλα τα σχολεία, με την Περιφέρεια, με το Επιμελητήριο ακόμα και με την Εκκλησία) όσο και την προβολή του νησιού στην Ευρώπη μέσω των αγώνων του Φοίνικα σε διάφορα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η πρόοδος της ομάδας στο μέλλον δεν είναι μόνο το αποτύπωμα μίας θέσης στο βαθμολογικό πίνακα της Λίγκας. Είναι η πληρότητα που έχει το γήπεδο από θεατές σε κάθε αγώνα. Είναι οι εγγραφές που μπορεί να έχει από αγόρια και κορίτσια στα τμήματα υποδομής. Είναι οι θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει είτε σε αγωνιστικό επίπεδο (προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι, αθλητικοί ψυχολόγοι, φροντιστές)  είτε σε άλλα επίπεδα όπως marketing, δημοσίων σχέσεων, τύπου κλπ. Είναι οι εθελοντές που μπορεί να πλησιάσει και να της δώσουν απεριόριστη βοήθεια με ελάχιστα ανταλλάγματα. Είναι οι χορηγοί (μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι) οι οποίοι είναι και η κινητήρια δύναμη μίας επαγγελματικής ομάδας. Τελικά είναι όλη αυτή η αμφίδρομη σχέση που πρέπει να έχει η ομάδα με το νησί και το νησί με την ομάδα. Κάθε αγώνας στο νησί πρέπει να είναι και μία γιορτή. Η εικόνα μετά το τέλος ενός φιλικού με το Ολυμπιακό να μπαίνουν 30 παιδάκια και να παίζουν μέσα στο γήπεδο, να μιλάνε με τους αθλητές και να βγάζουν φωτογραφίες με γεμίζει ως άνθρωπο και ως προπονητή. Ο στόχος είναι την επόμενη φορά να μπούνε στο γήπεδο 50.

Με λίγα λόγια αυτές ήταν οι σκέψεις μου τόσο για την παρούσα χρονιά όσο και για τις επόμενες. Ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Στο μυαλό μου πάντα θα έχω ότι κάποια στιγμή πρέπει να ολοκληρωθούν. Είμαι πολύ επίμονος άνθρωπος και δεν μου αρέσει καθόλου το project που έχω στο μυαλό μου να διακόπτεται απότομα και άκομψα. Από τους 2 μήνες παραμονής μου στο νησί, τη συνεργασία μου με τη διοίκηση και τη γνωριμία με πολλούς Συριανούς είμαι βέβαιος ότι το νησί μπορεί να αντέξει και να υποστηρίξει μία επαγγελματική ομάδα. Έχει τις υποδομές, το γήπεδο και τους ανθρώπους που μπορούν με σκληρή και καθημερινή δουλειά να το πάνε ακόμα παραπέρα. Όραμα, στόχοι και δουλειά.

Φεύγοντας και έχοντας μιλήσει αρκετά με το νέο κόουτς για τις λεπτομέρειες της ομάδος αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους αυτούς με τους οποίους πέρασα πολλές ώρες στην καθημερινότητα μου. Πρώτα τους αθλητές μου που υπήρξαν άψογοι επαγγελματίες μέσα στο γήπεδο και καταπληκτικοί χαρακτήρες μέσα και έξω από αυτό. Ελπίζω να διατηρήσουν το οικογενειακό κλίμα σε όλη τη χρονιά. Όλους τους συνεργάτες μου. Τον Σταύρο Μαραγκό ως άμεσο βοηθό προπονητή μέσα στο γήπεδο. Τον Θανάση Τσούκο και τον Δημήτρη Παλαιτσάκη ως υπεύθυνους γυμναστές φυσικής κατάστασης. Τον Νίκο Χαχαδάκη και τη Ρένα Χυτήρη ως υπεύθυνοι ιατρικού και φυσιοθεραπευτικού team. Την Άννα Μουστάκα ως υπεύθυνη όλης της ηλεκτρονικής υποστήριξης. Την ψυχή της ομάδας τον κο Αντώνη Ζαχαίο ως φροντιστή. Τον Μανώλη Βαμβακούση που ως team manager τρέχει τα ζητήματα της καθημερινότητας. Ελπίζω όλοι να πήραν έστω και κάτι από εμένα. Όλο το προσωπικό του γηπέδου για την αμέριστη βοήθειά τους ακόμα και σε δύσκολες ώρες ή ημέρες αργιών. Ελπίζω να μην τους δυσκόλεψα πολύ. Όλο το συμβούλιο είτε του ερασιτέχνη είτε του ΤΑΑ και τον πρόεδρό του Δημήτρη Αρβανίτη για την εμπιστοσύνη τους απέναντί μου από την πρώτη ημέρα. Πραγματικά με άφησαν να κάνω την δουλειά μου χωρίς παρεμβάσεις και υποδείξεις. Τους χορηγούς της ομάδας για την απεριόριστη υλική και ηθική συμπαράστασή τους. Είναι ο θεμέλιος λίθος για την ύπαρξη μιας επαγγελματικής ομάδας (ανεξαρτήτως πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η συνεισφορά τους). Τέλος όλους τους απλούς φίλους της ομάδας για τη ζεστασιά και τη θετική ενέργεια που έστελναν σε εμένα και τους αθλητές. Το εισέπραξα και το έβλεπα σε όλη την καθημερινότητα. Τους ζητώ να συνεχίζουν να στηρίζουν την ομάδα τόσο στα εύκολα και στα ωραία περισσότερο όμως στα δύσκολα.

Για όλους τους παραπάνω δεν θέλω να πω απλά ένα αντίο. Λέω στο επανιδείν”.

Leave a Comment