Ο βασικός χορηγός του Φοίνικα Σύρου  ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας που νίκησε τον Ολυμπιακό και πάει για τον τίτλο, έχει πάρει τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου και πάει και για αυτά της Ελευσίνας, με την υποστήριξη δημοσίως του αμερικανικού παράγοντα. Ο Πάνος Ξενοκώστας στο ΦΩΣ!

Χρειαζόμαστε χορηγούς στον ελληνικό αθλητισμό και ακόμα περισσότερο σε «δύσκολα» σπορ όπως το βόλεϊ. Μου έκανε εντύπωση που ο Φοίνικας Σύρου νίκησε τον Ολυμπιακό και έψαξα να βρω πώς έγινε αυτή η ομάδα ένα από τα φαβορί για το πρωτάθλημα.

Ο μεγάλος χορηγός του Φοίνικα Σύρου είναι ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ONEX, που πήρε τα ναυπηγεία στη Σύρο και πάει να πάρει και αυτά στην Ελευσίνα. Η επιχειρηματική του δράση έχει στηριχθεί δημόσια από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ και από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Ρος. Και μάλιστα υπερκομματικά, αφού ξεκίνησαν οι επαφές με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και συνεχίζονται με την τωρινή. Ο Πάνος Ξενοκώστας είναι Ολυμπιακός και συζητήσαμε τα πάντα.

Τι είναι ΟΝΕΧ για όσους δεν ξέρουν;

Είναι όμιλος αμερικανικός που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ πριν από οκτώ χρόνια από εμένα. Επιχειρηματικός όμιλος που επενδύει σε στρατηγικούς τομείς όπως τα ναυπηγεία, η ενέργεια, η άμυνα, οι νέες τεχνολογίες, λόγου χάρη ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Εξειδικευόμαστε επίσης σε προβληματικές επιχειρήσεις που είναι στο χείλος της καταστροφής ή στην καταστροφή και έχουμε ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Δηλαδή να ανορθώσουμε τις επιχειρήσεις και μαζί τους εργαζομένους. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τελειώσει με την αναδιάρθρωση στο Νεώριο Σύρου και είμαστε σε διαδικασία για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Ο όμιλος απασχολεί ήδη 2.000 εργαζομένους στην Ελλάδα, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τον κορυφαίο ελληνοαμερικανικό κόμβο ναυπηγικής και τεχνολογιών στην περιοχή της Μεσογείου.

Να σας ρωτήσω κάτι εδώ. Παίζει ρόλο η διείσδυση της Κίνας στην περιοχή μας; Λειτουργείτε και ως αντίβαρο;

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει έντονη στρατηγική για την ενίσχυση αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην περιοχή ως αντιστάθμισμα στην πολύ δυναμική διείσδυση κινεζικών επιχειρήσεων. Ειδικά σε στρατηγικές επιχειρήσεις και σε υποδομές. Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα σε μία πολύ δύσκολη περιοχή με πολλές προκλήσεις, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα μέσω επενδύσεων, ώστε να μην είναι «απροστάτευτη» η χώρα σε μονόδρομο άλλων επιλογών. Λόγου χάρη σε κινέζικες επενδύσεις… Οπότε απαντώ στο ερώτημά σας ξεκάθαρα. Υπάρχει πλεονέκτημα για την Ελλάδα διότι αλλάξανε οι ισορροπίες στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, χώρες της Μεσογείου έχουν αποσταθεροποιηθεί, όπως και στον αραβικό κόσμο, και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία κάποτε ήταν σταθερός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Όλο αυτό το σκηνικό ευνοεί την Ελλάδα. Βεβαίως εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα πώς θα ενισχύσει τη θέση της σε επίπεδο βιομηχανικό και τεχνολογικό/ψηφιακό, η χώρα δεν πρέπει να χάσει το «τρένο» και να μείνει μόνο μία οικονομία που θα βασίζεται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Το ότι η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι υπερκομματική τα τελευταία χρόνια βοηθάει;

Πολύ. Ήταν στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων και είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε τέτοια αντιμετώπιση. Όπως γίνεται υπερκομματική στήριξη στην ελληνική ναυτιλία που είναι πυλώνας -μαζί με τον τουρισμό- για την οικονομία της χώρας. Έτσι πρέπει να γίνει και με τα ναυπηγεία. Μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα αν όλοι τα στηρίζουν.

Πώς σας βοηθάει η αμερικανική κυβέρνηση;

Κατ’ αρχάς, να μου επιτρέψετε να πω ότι όσοι ζούμε στις ΗΠΑ έχουμε δύο πατρίδες, και την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη τάση στρατηγικών επενδύσεων σε δύσκολους τομείς όπως τα ναυπηγεία και η αμυντική βιομηχανία. Το Νεώριο της Σύρου πιστοποιήθηκε από τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ και επίσης Έλληνες εφοπλιστές φέρνουν τα πλοία τους εκεί. Πάμε πολύ καλά. Οτιδήποτε μπορεί να στηρίξει η αμερικανική κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών το κάνει. Το Νεώριο στη Σύρο πριν από δύο χρόνια ήταν ένα «πεθαμένο» ναυπηγείο. Είχε 180 εργαζομένους που ήταν χρόνια απλήρωτοι. Αυτοί πληρώθηκαν τα χρωστούμενα και έγιναν 600 οι εργαζόμενοι! Θεωρούμε ότι αν αναπτύξουμε και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών. Όλα αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς να στηρίζονται σε θεσμικό επίπεδο. Γι’ αυτό βλέπετε δηλώσεις υποστήριξης από Αμερικανούς αξιωματούχους. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης για την Ελευσίνα, είναι ένα πλάνο που έχει πολλές προκλήσεις.

Δηλαδή;

Τα χρέη εκεί έχουν ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ! Εμείς από αυτά πρέπει να αναλάβουμε περίπου 300 εκατ. ευρώ και να βάλουμε άλλα 200 εκατ. ευρώ για την τεχνολογική εξέλιξη και τις υποδομές. Μιλάμε για μία συμφωνία μισού δισ.! Αυτό που ξεκινήσαμε στο Νεώριο της Σύρου θέλουμε να ολοκληρωθεί με την Ελευσίνα και να έχει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μεσόγειο και στο μερίδιο αγοράς. Κύριοι ανταγωνιστές μας είναι τα τούρκικα ναυπηγεία… Τις επόμενες εβδομάδες με τη βοήθεια του Θεού θα κλείσουν όλες οι συμφωνίες με τους πιστωτές, τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ταμεία. Το πλάνο μας είναι το νέο ναυπηγείο να εξυπηρετεί τους εφοπλιστές, τον εμπορικό στόλο καθώς και ενεργειακά πρότζεκτ και αμυντικές κατασκευές. Στόχος είναι τα δύο ναυπηγεία, Νεώριο Σύρου και Ελευσίνα, να ναυπηγούν και πλοία εξ ολοκλήρου! Σε συνεργασία με κάποια άλλα ναυπηγεία της περιοχής, όπως του Ισραήλ…

Και σε αυτόν τον τομέα, της συμμαχίας με το Ισραήλ, η Ελλάδα έχει κινηθεί υπερκομματικά τα τελευταία χρόνια. Πείτε μου κάτι. Υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να κάνουν βάση στη Σύρο;

Τα σχέδια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας είναι κάτι που αφορά τις δύο κυβερνήσεις και δεν αφορά έναν επιχειρηματία. Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε τις υποδομές για να μπορούμε να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε στον δικό μας τομέα ό,τι οι δύο κυβερνήσεις συμφωνήσουν.

Διαβάζω ότι θέλετε να αγοράσετε και το στρατόπεδο Ζαφείρη στη Σύρο και τα κτίρια Λαδόπουλου δίπλα.

Πάντα είναι στόχος να επεκταθεί το ναυπηγείο, έχουμε βρει χώρο ήδη για αυτό που