Ο βασικός χορηγός του Φοίνικα Σύρου  ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας που νίκησε τον Ολυμπιακό και πάει για τον τίτλο, έχει πάρει τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου και πάει και για αυτά της Ελευσίνας, με την υποστήριξη δημοσίως του αμερικανικού παράγοντα. Ο Πάνος Ξενοκώστας στο ΦΩΣ!

Χρειαζόμαστε χορηγούς στον ελληνικό αθλητισμό και ακόμα περισσότερο σε «δύσκολα» σπορ όπως το βόλεϊ. Μου έκανε εντύπωση που ο Φοίνικας Σύρου νίκησε τον Ολυμπιακό και έψαξα να βρω πώς έγινε αυτή η ομάδα ένα από τα φαβορί για το πρωτάθλημα.

Ο μεγάλος χορηγός του Φοίνικα Σύρου είναι ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ONEX, που πήρε τα ναυπηγεία στη Σύρο και πάει να πάρει και αυτά στην Ελευσίνα. Η επιχειρηματική του δράση έχει στηριχθεί δημόσια από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ και από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Ρος. Και μάλιστα υπερκομματικά, αφού ξεκίνησαν οι επαφές με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και συνεχίζονται με την τωρινή. Ο Πάνος Ξενοκώστας είναι Ολυμπιακός και συζητήσαμε τα πάντα.

Τι είναι ΟΝΕΧ για όσους δεν ξέρουν;

Είναι όμιλος αμερικανικός που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ πριν από οκτώ χρόνια από εμένα. Επιχειρηματικός όμιλος που επενδύει σε στρατηγικούς τομείς όπως τα ναυπηγεία, η ενέργεια, η άμυνα, οι νέες τεχνολογίες, λόγου χάρη ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Εξειδικευόμαστε επίσης σε προβληματικές επιχειρήσεις που είναι στο χείλος της καταστροφής ή στην καταστροφή και έχουμε ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Δηλαδή να ανορθώσουμε τις επιχειρήσεις και μαζί τους εργαζομένους. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τελειώσει με την αναδιάρθρωση στο Νεώριο Σύρου και είμαστε σε διαδικασία για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Ο όμιλος απασχολεί ήδη 2.000 εργαζομένους στην Ελλάδα, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τον κορυφαίο ελληνοαμερικανικό κόμβο ναυπηγικής και τεχνολογιών στην περιοχή της Μεσογείου.

Να σας ρωτήσω κάτι εδώ. Παίζει ρόλο η διείσδυση της Κίνας στην περιοχή μας; Λειτουργείτε και ως αντίβαρο;

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει έντονη στρατηγική για την ενίσχυση αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην περιοχή ως αντιστάθμισμα στην πολύ δυναμική διείσδυση κινεζικών επιχειρήσεων. Ειδικά σε στρατηγικές επιχειρήσεις και σε υποδομές. Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα σε μία πολύ δύσκολη περιοχή με πολλές προκλήσεις, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα μέσω επενδύσεων, ώστε να μην είναι «απροστάτευτη» η χώρα σε μονόδρομο άλλων επιλογών. Λόγου χάρη σε κινέζικες επενδύσεις… Οπότε απαντώ στο ερώτημά σας ξεκάθαρα. Υπάρχει πλεονέκτημα για την Ελλάδα διότι αλλάξανε οι ισορροπίες στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, χώρες της Μεσογείου έχουν αποσταθεροποιηθεί, όπως και στον αραβικό κόσμο, και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία κάποτε ήταν σταθερός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Όλο αυτό το σκηνικό ευνοεί την Ελλάδα. Βεβαίως εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα πώς θα ενισχύσει τη θέση της σε επίπεδο βιομηχανικό και τεχνολογικό/ψηφιακό, η χώρα δεν πρέπει να χάσει το «τρένο» και να μείνει μόνο μία οικονομία που θα βασίζεται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό.

Το ότι η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι υπερκομματική τα τελευταία χρόνια βοηθάει;

Πολύ. Ήταν στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων και είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε τέτοια αντιμετώπιση. Όπως γίνεται υπερκομματική στήριξη στην ελληνική ναυτιλία που είναι πυλώνας -μαζί με τον τουρισμό- για την οικονομία της χώρας. Έτσι πρέπει να γίνει και με τα ναυπηγεία. Μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα αν όλοι τα στηρίζουν.

Πώς σας βοηθάει η αμερικανική κυβέρνηση;

Κατ’ αρχάς, να μου επιτρέψετε να πω ότι όσοι ζούμε στις