Ενημερωμένος, προσγειωμένος και με όρεξη για δουλειά έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Σύρο ο νέος Κροάτης κόουτς του Φοίνικα, Ιγκόρ Γιούρισιτς.

Ενημερωμένος, προσγειωμένος και με όρεξη για δουλειά έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Σύρο ο νέος Κροάτης κόουτς του ΦοίνικαΙγκόρ Γιούρισιτς. Στην συνέντευξη που ακολουθεί με τον Παντελή Λώλη καταλαβαίνεις τις διαθέσεις του…

Καλησπέρα κόουτς καλώς να ορίσεις στην Ελλάδα;
Σας ευχαριστώ πολύ…

Ήταν ξαφνικός ο «γάμος» με τον Φοίνικα ή ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό; 
Τις τελευταίες μέρες είχαμε επικοινωνία προκειμένου να αναλάβω το τμήμα. Μου δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία και δεν μπορούσα να την αρνηθώ.

Γιατί είπατε «ναι» στην πρόταση του Φοίνικα; 
Γιατί κατάλαβα ότι ταιριάζουμε, τόσο απλά. Η διοίκηση του Φοίνικα έχει υψηλές φιλοδοξίες για το τμήμα και μου αρέσει πάρα πολύ που έχουν καθαρή εικόνα για το τι σκοπεύουν να κάνουν. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που με έκανε να συμφωνήσω είναι το γεγονός ότι σου δίνουν τις συνθήκες να δουλέψεις, όπως εσύ θες. Είναι πολύ σημαντικό. Μου άρεσε επίσης η εικόνα των παικτών που είδα στα παιχνίδια που παρακολούθησα. Για όλα τα παραπάνω συμφώνησα.

Με τον συμπατριώτή σας Ιβάν Ράιτς είχατε επικοινωνία;
Ακόμη δεν έχω μιλήσει. Τον ξέρω μόνο σαν παίκτη δεν είμαστε ποτέ μαζί σε ομάδα. Θα έχουμε το χρόνο να τα πούμε από κοντά.

Ποιους άλλους παίκτες γνωρίζετε από τον Φοίνικα;
Τον Στερν, τον Πρωτοψάλτη, τον Μπράουν και τον πασέρ τον Μουρίλο.

Οι φετινοί στόχοι του Φοίνικα είναι πολύ υψηλοί. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος, που οραματίζονται εδώ και χρόνια στη Σύρο, είναι εφικτή;
Είναι σημαντικό να βάζεις ψηλά τον πήχη όταν ξέρεις ότι με δουλειά μπορείς να τα καταφέρεις. Δεν είναι εύκολη η σεζόν. Θα την χαρακτήριζα «τρελή» γιατί πρέπει να τρέχουμε διαρκώς. Αυτό όμως ισχύει για όλες τις ομάδες. Αν το κλαμπ και οι παίκτες έχουν κίνητρο τότε όλα μπορούν να συμβούν. Ξέρω ότι έχουμε να παλέψουμε με ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ αλλά όλοι έχουν ελαττώματα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πηγαίνουμε βήμα βήμα, μέρα μέρα, προπόνηση προπόνηση. Η κατάκτηση του τίτλου δεν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να είναι στο μυαλό μας. Είναι ο τελικός στόχος. Για να φτάσουμε σε αυτόν πρέπει να δουλεύουμε 100% σε κάθε προπόνηση. Κάθε προπόνηση πρέπει να μοιάζει με τελικό. Δεν πρέπει να κάνουμε άλματα, αλλά σταθερά βήματα.

Ποιο είναι το όνειρο του Γιούρισιτς αναλαμβάνοντας τον Φοίνικα; 
Όλοι οι προπονητές κάνουν όνειρα για την ομάδα τους και θέλουν να την δουν ψηλά. Όλοι θέλουν να είναι η καλύτερη. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια σωστή διαδικασία. Θα πρέπει όλοι να είμαστε συγκεντρωμένοι και να έχουμε κίνητρο. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία. Η πιο συγκεντρωμένη ομάδα κερδίζει τα παιχνίδια. Αν έχουμε ανταγωνιστικές προπονήσεις τα ματς θα είναι ρουτίνα, να το θυμάστε. Συγκέντρωση χρειάζεται σε ένα φορμάτ διοργάνωσης πολύ ενδιαφέρον αλλά ταυτόχρονα σκληρό. Οι ομάδες δεν θα έχουν όσο χρόνο προπόνησης χρειάζεται ανάμεσα στα παιχνίδια στην τελική φάση. Το έχω ζήσει στο Βέλγιο και το ξέρω…

Τι έχετε να υποσχεθείτε στους φίλους του Φοίνικα που δεν μπορούν να δουν την ομάδα τους στο γήπεδο;
Είδα την ατμόσφαιρα από άλλες χρονιές και εντυπωσιάστηκα. Ο κόσμος αγαπάει την ομάδα παθολογικά και η έδρα στο νησί έχει δύναμη. Το πιο δύσκολο είναι για τους παίκτες που δεν έχουν συνηθίσει να παίζουν χωρίς κόσμο. Ελπίζουμε να περάσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αυτός ο εφιάλτης και ο κόσμος να γυρίσει στα γήπεδα. Εγώ αυτό που μπορώ να τους υποσχεθώ είναι δουλειά και πειθαρχία.

Στο τέλος κάθε αγώνα τι θα παίξει ρόλο για τη νίκη;
Τα λάθη και η συγκέντρωση. Πρέπει να παίζουμε χωρίς λά